diumenge, 2 d’octubre del 2016

A un pas de la prevenció





Autor: Josep Corbella
Font: La Vanguardia
Enllaç: http://www.lavanguardia.com/vida/20160301/40109741120/cientificos-descubren-actividad-fisica-protege-cancer.html
Data: 1/03/2016

http://pitbabes.es/wp-content/uploads/2014/03/tercer-entrenamiento-para-empezar-a-correr2.jpg
Títol: Els científics descobreixen com l'activitat física et protegeix davant el càncer

Practicar activitat física té un efecte de immunoteràpia que fa preveure l’aparició de càncer i ajuda també a frenar la progressió en la gent que el té. Aquesta és la conclusió dels investigadors de la Universitat de Copenhague. En investigacions anteriors també s’havia arribat a aquesta conclusió. El que es desconeixia es el motiu pel qual l’exercici tenia un efecte de prevenció tumoral.
Els resultats presentats en la revista Cell Metabolism, diuen que l’activitat física afavoreix que un tipus de cèl·lules immunitàries anomenades NK( natural killer ) destrueix les cèl·lules tumorals. En un experiment realitzat a ratolins es pot observar que el risc és d’un 60% menor en els ratolins que corren que en els ratolins que no ho fan. La investigació va avançar i l’equip liderat per Pernille Hojman van decidir que donat que l’activitat física eleva els nivells d’adrenalina en el cos, l’adrenalina podria tenir molt a veure amb el benefici de l’exercici. Això els va portar a un altre experiment. Van injectar a ratolins que no havien fet activitat física adrenalina El resultat va ser positiu, però no tenia la mateixa eficiència que amb l’exercici físic, per tant, volia dir que intervenia una altre molècula. Aquesta es diu Il-6 i els ratolins injectats amb adrenalina i IL-6 tenen els mateixos resultats que els que realitzen exercici físic.
Des de l’hospital Vall d’Hebron declaren que és una gran hipòtesis amb experiments molt bons i resultats clars, però que no està demostrat que es pugui extrapolar a qualsevol tipus de càncer. També afegeixen que no poden fer recomanacions de cap tipus perquè es necessita que l’estudi no només estigui fet en ratolins, sinó en grans mostres de pacients i de població en general.

Aquest article té un contingut molt dens i  no d'una dificultat molt alta, és a dir, que qualsevol pot entendre la informació expressada en ell. Jo l'he escollit perquè és un article que m'ha atret pel seu títol i he volgut saber més coses sobre el tema. Per tant, un dels punts forts de l'article és la atracció del títol, ja que fa que la gent el llegeixi. Un punt feble són les poques imatges en l'article que el fa poc atractiu. Jo crec que la informació que conté és molt bona i podria ser molt més bo l'article si l'aspecte fos millor.
La meva opinió és que el tema tractat a l'article pot ser un gran avanç per prevenir les malalties derivades de les cèl·lules canceroses, per tant, crec que s'ha de seguir avançant en aquesta investigació per poder arribar a una conclusió bona i poder recomanar a la població i els pacients realitzar aquesta activitat física. 

                                                                                                                    Isaac José 
                                                                                                         1 Batxillerat, Secció A

3 comentaris:

  1. Crec que és bo fomentar la pràctica de l'esport per tal de poder frenar malalties com el càncer.

    Alex Campos 1r Batx A

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Aquesta notícia em sembla molt interessant perquè, si es confirma que l'esport t'ajuda a no tenir càncer, en un futur proper, incrementant les hores d'educació física o de qualsevol manera, es podria acabar amb el càncer.

    Mujtaba Afzal, 1r Batx A

    ResponElimina