dijous, 29 de setembre del 2016

Ingestió de mercuri a través dels grans depredadors marins


Resultado de imagen de atún
El mercuri s'acumula en els grans depredadors de la cadena alimentària com la tonyina.
(National Geographic: nationalgeographic.es)



"El mercurio acumulado en los grandes peces puede afectar al desarrollo neurológico de los niños". Article de La Vanguardia a l'apartat de ciència (Planeta Tierra), del dia 14/09/2016 (Barcelona) i escrit per Elsa Velasco.Científics de tot el món han expressat la seva preocupació pels alts nivells de mercuri en la nostra alimentació, que pot provocar un mal desenvolupament del sistema nerviós dels infants.Article

"El mercuri és molt tòxic per les cèl·lules mare del cervell". Per això el principal risc està en la ingestió d'aquest metall pesant per part de les dones embarassades i els nens més petits. Pot arribar a provocar retard mental, disminució del quoficient intel·lectual, etc.
Aquest metall prové de la crema de combustibles fòssils en les indústries. El mercuri acaba als oceans, s'incorpora a les cadenes alimentàries, i finalment s'acumula als nivells més elevats (grans peixos i mamífers marins). Espanya és un dels països amb més exposició al mercuri, ja que n'hi ha una alta concentració en el Mar Meditarrani. Les causes de la gran acumulació es desconeixen.
No obstant, el peix conté àcids grassos imprescindibles per al desenvolupament del sistema nerviós dels fetus, així com per la prevenció de malalties cardiovasculars. La solució, per tant, seria el consum moderat de peix dels nivells inferiors de les cadenes tròfiques, ja que cal evitar els peixos més contaminats, com la tonyina, el peix espasa o el bacallà.

El que aquest article vol expressar és la problemàtica del metall pesant en la nostra alimentació. L'article, a més d'informar-nos, pretén que prenguem conciència de la situació, així com prevenir-nos. Per una banda, ens mostra que la contaminació per part de l'ésser humà cada vegada és més intensa i que ens perjudica directament a nosaltres i a totes les espècies de la Terra. Cal reduir de totes les formes possibles aquest primer problema. Per altra banda, la informació que ens proporciona és útil per a la prevenció de malalties i ens precauciona del consum que hem de fer del peix. És un bon article; el text és clar i el vocabulari correcte, tot i que està un mica desestructurat: parla de molts temes sense un enllaç que els relacioni. No obstant, penso que la temàtica principal és interessant al mateix temps que preocupant. Crec que d'una vegada per totes cal fer un canvi dràstic en la nostra manera de viure per intentar fer marxa enrere, o com a mínim frenar, no només la contaminació dels mars sinó l'escalfament global i el canvi climàtic.

Alegria Barba, 1r de Batxillerat E


1 comentari:

  1. Crec que com tu bé has dit, l'article és bó però té alguns problemes en la seva estructura. Malgrat això, el tema proposat és interessant a la vegada que important. és necessari estar informats d'aquest fet per tal d'evitar-lo i que a la llarga es transformi en un problema major. Aquí es on es nota que l'espècie humana és la única capaç d'autodrestuir-se, els combustibles llençats per nosaltres costen després la salud de les persones, i a més a més, la salut dels nens, és a dir, de les noves generacions. Crec que és un tema molt ben escollit principalment pel que he dit abans, per la seva extremada importància.

    Anna Pérez 1rt BATX A

    ResponElimina